De farliga kemikalierna och förbannade e-numren

Så låter det ju oftast. Och alltså, jag är förstås inte nöjd med de kemikaliebomber vi omges av och får i oss både genom livsmedel, krämer eller till och med bara genom att ta i saker omkring oss. Jag är en förespråkare av såväl ekologiska varor och att välja just råvaror före halvfabrikat som att ha koll på farliga tillsatser och vara medveten om olika material och vad som de facto kan vara farligt för oss.

Men ofta blir jag också bara trött. Trött på alla diskussioner om att allt ska vara ”naturligt” och ramaskri för varenda e-nummer. Allt som kommer från naturen är inte bra, utan tvärtom finns en hel massa växter och annat som är precis hur naturliga som helst men ändå giftiga. Åt andra hållet är inte alla e-nummer något onaturligt och dåligt. Även kemiskt framställda ämnen kan vara jättebra och säkra. Ofta är det vad jag förstått så att dessa är mer testade än ”nya, naturliga” ämnen och med det bättre för människan. Vissa tillsatser har varit – och är – livsviktiga för utvecklingen till det moderna samhället.

Jag är inte kemist och jag är inte expert, men jag är – less. Och jag kan med det tilltalas av sådana här bilder.

Så vad vill jag då? Jag vill att folk ska chilla lite helt enkelt. Sluta tro på varenda litet rön (som inte är vetenskapligt bevisat) och med det hetsa både sig själv och sin omgivning till överdrivet fokus som inte gör varken från eller till för den fysiska hälsan.
Vara påläst men inte överdriven. Slappna av en aning. Och lyssna på de som ibland säger tvärtom – för det kan vara de som har rätt.

Annonser

One thought on “De farliga kemikalierna och förbannade e-numren

  1. Kan bara hålla med! Självklart är det inte bra med för mycket kemikalier, men det är inte heller bra att bli hysterisk. Man kan inte skydda sig mot allt och oroar man sig för mycket så mår man väl dåligt av det… Jag jobbar i en forskargrupp kring nutrition och fysisk aktivitet, så nog är jag engagerad i mat och hälsa, men jag väljer att se helheten. Dvs mat är mer än sina näringsämnen, det är också avkoppling, umgänge och en massa andra saker. Och nej, alla E-nummer är absolut inte farliga.

    Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s