Om hus och inbrott och sånt

Något jag kan känna mig lite ovan med – och faktiskt skraj för – är det här med att sova i hus. Inte minst att sova själv i stora huset med många våningar. Fy! Att någon ska komma in när man ligger och sover eller för den delen göra inbrott när som och hur som – hemska tanke! Inbrottsvågar verkar vara rätt vanliga och i sommar har jag flera bekanta som råkat ut för att det förmodligen varit folk som försökt ta reda på om någon är hemma eller inte. Hos någon var en sittgrupp utanför dörren tillstökad (skulle någon återställa det?) och hos en annan var det saker som placerats framför dörren. Läskigt!

Hos oss fanns redan ett larm från förra ägaren, så vi har haft larm från dag 1. Däremot har vi nu jackat upp till ett lite nyare för att kunna styra det från våra smartphones. Himla fiffigt! Vi ringde runt till flera ställen för att höra vad de erbjöd och kunde konstatera att månadsavgifterna var hyfsat lika. Det är ju oftast inte bara tjut-larm som gäller i hus utan sånt som larmfirman agerar på. Däremot var det lite varierande installationskostnad, och det lönade sig att förhandla märkte vi också. Vi har en välkänd aktör och ett rejält larm med dörrlarm, rörelsedetektorer, röklarm mm och att kunna slå på det när vi lämnar huset såväl som när vi lägger oss varje kväll gör mig betydligt lugnare.

IMG_4718.JPG

Rör inte mitt hus!

Det finns en blogg – Försäkringsbloggen –  som sammanfattar en massa tips kring säkerhet, och det kan vara bra hjälp i denna djungel. Ett litet tips!

Annonser

5 thoughts on “Om hus och inbrott och sånt

 1. Ja, det är skönt med larm. Speciellt när man är borta på resor. Vi valde ett från Trygga Hem som bara ringer upp våra mobiler (eller de mobiler man väljer att anknyta) samt som har utomhussiren, som garanterat väcker alla grannar närmsta km. Tro mig då vi råkade sätta igång det en gång. På så sätt slipper vi den jobbiga månadskostnaden och tyvärr har jag hört att de väktare som åker ut ändå aldrig hinner fram enligt statistiken. Men det viktigaste är nog ändå att de de ovälkomna gästerna ser att det är larm installerat. Vad det sen är spelar nog inte sån stor roll. Kanske hade det räckt att köpa larmdekaler att fästa på huset. 🙂

  Gilla

  • Ja det är ju rätt dyrt.. men utryckning kanske kan bero lite på var man bor också? Vi har vissa med kamera i och det känns lite extra bra.
   Och faktiskt så har jag hört att dekaler skrämmer iväg stooor procent!
   Men men, vi kör äkta vara – lika bra det, jag ser det som en försäkring om än inte full garanti. Kram!

   Gilla

 2. Ja det är ju tråkigt att man ska behöva oroa sig. 🙂 men tur att de finns. För mig är de dock bara i vägen. I sommar var det andra gången jag lyckades dra igång inbrottslarmet på jobbet (oops)…

  Gilla

 3. Mm, viktigt. Därför jag i somras ”lurades” med att jag var hemma trots att jag var på Lesbos. Det var bara precis på slutet av vistelsen jag offentliggjorde på Insta/FB att jag var på resa (för då passades huset). Jag har drabbats av inbrott och vill absolut inte att det ska hända igen. Den här gången har vi dessutom ett ”mer attraktivt hus”, så risken är större. Men vi har bra larm, via Verisure. Och snart sätts upp en järngrind á ½ ton, så den blir lite bökig att klättra över om tjuvar skulle få för sig det … Det garderar oss inte från inbrott men försvårar åtminstone.

  Gilla

  • Så har jag gjort många gånger också. Och så lånar vi ofta ut vårt boende till familj och vänner när vi är borta, finns alltid någon som vill ha boende i Stockholm för lite semester så det är bra.
   Precis, här är stora tomter så husen ligger rätt avskilt och ja… Vi kör samma larm som er. Hur utbyggt som helst. Känns bra. Gillar att man ser all aktivitet med på- och avlarmingar direkt i mobilen. Om det nu är positivt att jag och min man har minutiös koll på varandra om dagarna, haha.

   Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s