Skolstart och sånt

Som Annika skrev i kommentar på mitt vardagsinlägg igår – jag är skolförälder nu. Hipp blev hon till och happ så blev hon sex år och skoltjej, liksom.

Fast hon känns så mogen. Det är också vad läraren sa idag efter hennes första dag i skolan och andra i lokalerna (efter fritids igår) – en redig tjej. En duktig tjej. Det där sista känns så tydligt men jag hoppas det inte behöver innebära vad det inneburit för oss 70- och 80-talister som gått och går under den benämningen. Det ska jag göra allt i min makt för att påverka. Att se vår Stella för vem hon är och inte vad hon gör. Fina unge. Kompetent, resonibel, klok, social och charmig.

I måndags på fritidsinskolningen som Henke körde ville hon ha sällskap knappa timmen. När han sedan kom tillbaka vid 13 bad hon honom åka igen för hon var rakt inte klar att gå hem. Igår hade jag tagit höjd för hel dag mer eller mindre, men fick också lämna efter en halvtimme. ”Du kan gå nu mamma, jag klarar mig själv”, deklarerade hon. Jag tvivlar inte. Och med det var hon klar. Skoltjej. En som i måndags glatt berättade att hon fått en kompis (och ja, de har inte vikt från varandras sida på två dagar, till och med lärarna var fascinerade av deras Klick) och igår att hon fått ”ungefär 10 till”.

Ja ni. Stor och klok och liten och känslig. Fantastisk. Och med glugg förresten efter att tanden i nederkäken äntligen gav vika (och försvann!) efter många månaders vickande – en annan stor händelse som vi noterar den 8 augusti på. Viktigheter.

IMG_4465.JPG Jag hade gärna varit med längre och kände mig lite snopen när jag istället fick åka till jobbet redan före 9. Ville ju se mer! Men det positiva med det – hennes inre trygghet – vinner förstås.

Annonser

3 thoughts on “Skolstart och sånt

 1. Åh det är så speciellt det där. När barnen tar ”ett kliv upp” från dagis till skola, och upp i högre årskurser. Jag fattar inte att jag har två mellanstadiebarn. Som i morgon – för andra gången – tar t-banan själva 30 min till Medborgarplatsen. Och inte är det minsta osäkra ens (men naturligtvis försiktiga och uppmärksamma). Lite tur att jag har en ”lillfjant” kvar hemma, när fredagkvällen blir tom för att döttrarna ska in till stan och förlusta sig (inkl. övernattning). Sen kommer döttrar och citykompisarna tillbaka till oss i villaförorten på lördag – och här vankas spaafton med bubbelbad, bastu och ansiktsmask. Då får jag rå om alla 4 tjejerna (och sonen).

  Det är på barnen man märker hur ruskigt snabbt tiden går … 🙂

  Gilla

  • Alltså det är så galet hur tiden bara rusar. Mesta klyschan av dem alla men så himla sant! (Och samtidigt åldras man själv inte en dag… Eller hur var det nu?! 🙂 )

   Låter som en lyxig helg och när de blir äldre (och så mysiga som dina verkar) så är det kanske det bästa av två världar..?

   Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s