Tyresta och tjäderstigen

Tyresta är en nationalpark som ligger ungefär 25 minuter med bil söder om Stockholm, bortanför Vendelsö/Brandbergen kan man säga. Vi har varit där förut men det var länge sedan (kolla in en 15 månader gammal Stella här – gulle!), och idag gick vi Tjäderstigen som jag inte hade en aning om fanns innan jag googlade lämpliga utflyktsmål igår.

Tjäderstigen är en 1,3 km lång skogsstig med små stationer regelbundet längs banan.

20140426-194413.jpg

Man går alltså på rikigt härliga stigar omgiven av höga träd, lummig mark och får ibland klättra över naturliga hinder som omkullblåsta träd osv. Härlig, äkta skogsinramning!

20140426-194428.jpg

Längs vägen finns 12 stolpar med en bokstav på baksidan som man skriver ner för att senare sätta ihop ett ord av dem, och vid varje stopp ställer man en fråga typ ”hur har stenen kommit hit, med inlandsissen, ett troll bar hit den eller den trillade ner från himlen?” så barnen kan testa sina kunskaper och lära sig något. Sånt älskar Stella.

Och så är det något lite extra som händer vid varje stopp. Ett spindelnät att klättra i, stubbar att hoppa mellan, plankor att gå balansgång på, hängbroar över kärr, rep att klättra mellan eller fira sig ned med osv. Otroligt roligt, barnen stortrivdes!

20140426-194435.jpg

20140426-194448.jpg

20140426-211131.jpg

Tjäderstigen var verkligen en hit, ett ställe jag vill åka tillbaka till imorgon igen ungefär. Stella som innan tjurigt muttrade att ”jag gillar inte skogen” tyckte att allt var ”jättejätteroligt”.
Så hörrni – åk hit och gå Tjäderstigen! Super för åldrarna 2-8 (eller äldre? Jag kan inte 10-åringar så jag vet inte). Och föräldrarna.

Tyresta är ju annars härligast för inramningen. Det är en nationalpark med många vandringsleder och vi har tidigare njutit av den väldigt vackra och härliga ”barnvagnsslingan” som är 5 km. Idag var vi aldrig in på lederna utan höll oss kring huvudbyggnaderna och gräsytorna där.

20140426-194519.jpg

Det finns också ett café så man behöver inte ha med egen picknick om man inte vill. Fast som synes nere till höger är det nästan picknickområdena om är härligast – iallafall vackra dagar som denna. Och det är ju inte fel med ett så kvalitativt utflyktsmål som är helt gratis!

20140426-194540.jpg

I dagens närmare 20 grader och strålande sol var det på gräsytorna man ville vara. Och det var folk men absolut inte många. Jag var nöjd, anledningen att jag åkte till just Tyresta idag när jag var själv med barnen var att jag ville ha utehäng men inte trängas med en massa folk, köa till något eller behöva hantera två barn med starka viljor åt olika håll vid ställen med allt för intensiva kombinationer av lekpark, djur och ponnyridning så att säga. Jag tänkte rätt.

20140426-194550.jpg

Efter vårt mer aktiva häng med spring runtom och stig på sammantaget ett par timmar slog vi oss ner för picknick. Barnen på en filt (för de ville ha ”riktig!” picknick) och jag bredvid på en bänk. Ljuvligt.

20140426-194559.jpg

Sen sprang de lite mer. Jag tog med såpbubbleblåsaren som genererar hundratalet bubblor på nolltid och det roade dem i ytterligare en timme. Bubblorna lyfte mot den blå himlen och solen och kvaliteten var total.

20140426-194605.jpg

Sist men inte minst det vi besökte först – nationalparkernas hus Naturum som presenterar alla Sveriges nationalparker i en utställning. Intressant för stora och små, och för de där små är luckorna där det gömmer sig djur och annat ytterst spännande. Vi avslutade just där, på samma ställe som vi började – för vi behövde ju berätta lösenordet de där bokstäverna på stolparna bildat och för det få diplom. En rolig lite extra grej som barn uppskattar så mycket.

20140426-194638.jpg

Så Tyresta alltså. Åk dit helt enkelt.
Och för den som gillar djur så finns ju det också. Såklart. Allt-i-ett-ställe.

Förresten, tips är också att följa denna instruktion när ni åker dit så ni inte följer iPhones förslag som blir betydligt meckigare.

Annonser

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s