Lego och bygg-/pysseltips – julklapp?

Jag tycker att ”bygg”-leksaker är klockrena. Båda våra barn har riktigt bra tålamod och intresse till att sitta och pyssla. Det är duplo, briojärnväg, spika mönster (kolla länken!), pärlplattor med stora och små pärlor, halsband och förstås – lego.

I somras fick Stella ett helt Friends-legostall i 5-årspresent, och som hon älskade det. Hon var superduktig att bygga efter ritning och klarade det mesta själv. Nyligen fick hon ett flygplan från 7 år och även det gick bra med lite hjälp. Jag är imponerad, och Lego är verkligen fantastiskt bra ur så många perspektiv. Stimulerar logik och motorik, och är sedan roligt att leka med. Däremot är jag inte överförtjust i Friends koncept. Nya ”miljöer” som stall / veterinär / osv – toppenbra, men att det så tydligt är riktat mot tjejer och tjejer enbart gör mig så less. Varför? undrar många. Jo, men lite för det här – kolla in på den här artikeln och tänk efter kring hur vettigt och nödvändigt detta är. Jag blir så enormt trött. Jag tycker verkligen inte att de extrema vinklingarna ska behövas. Inga vinklingar alls, faktiskt.

Till julklapp blir det ett lego av variant City, som också känns extra lekvänligt efteråt även för den som inte är så intresserad av superdupercoola fordon (ja, alla motsatser till Friends i legovärlden tröttar ut mig de med). Detta passade jag på att köpa för ett par månader sedan för halva priset – jag är så smart! 🙂

20131205-215002.jpg
Buss, bensinstation, pizzeria och folk som lever och leker – som en vanlig värld. Bara att använda fantasin och leka vidare.

Annat båda barnen gillar massor och som står på önskelistan är Plusplus och Geomag.

Plusplus är en sorts byggbitar som kan byggas ihop på alla möjliga sätt och skapa olika formationer i 2D och 3D. Precis hur roligt som helst, både för 5-åriga Stella och snart 3-åriga Max.

Geomag består av pinnar med magneter på. Låter inte så spännande men är precis hur kreativt som helst.  Det de bygger med i dagsläget är liknande men består av hela magnetkanter på olika former, och detta är de fullt upptagna med på förskolan varje dag vi hämtar. Polydrom Magnetic heter de som finns på förskolan och är helt fantastiska – tipsa er förskola om de inte har dem, det finns massor att vinna med dem inom matematik såväl som konstruktion.

GeoMag Color - klocki magnetyczne 400 elementowe 6
Geomag. Former eller figurer. Fantasin sätter gränserna.

Sen är det konstant tjat om Beyblades här hemma. Men det passar väl inte in i dessa tips om pedagogiska leksaker, eller? 🙂

Annonser

8 thoughts on “Lego och bygg-/pysseltips – julklapp?

 1. Lego är ju bäst att passa på att införskaffa när det är just sådär halva priset. Plusplus tänker jag att det måste vara den ultimata resleksaken, för de väger ju ingenting även om de tar lite plats. Vad gäller geomag så fick vi här, men startpaketen är så små så njae, kostar så oerhört mycket för att bara komma igång och kunna bygga ordenligt (och de där små kulorna känns inte helt pk kring hon som fortfarande bara är 1….).

  Gilla

 2. Vi beställer allt på nätet (det blir så när man har en man som driver sponsorhuset/god handling…), och i dag kom första laddningen, med bl.a. en bilbana och en minisynth. Hittade också en finfin jordglob med belysning (på Lidl!) som barnen ska få. Vi brukar inte frossa i julklappar, men i år blir det faktiskt en hel del. Tror vi är lite överväldigade att fira i Sverige för en gångs skull, och shoppar av bara farten!

  Gilla

 3. Bra tips om geomag, det måste jag spana in… Mina är helt insnöade på Chima…lego alltså, också trött på det men de är så otroligt fascinerade av de olika djurstammarna osv osv, bilar och ”riktiga” världar intresserar inte alls… Svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget, men ibland gör/köper jag nästan vad som helst bara de leker… 😁 Ptjaa, därför finns också beyblade i samlingen…rätt kul tycker jag själv, som verkligen inte gillar att leka 🙈

  Gilla

  • Men absolut, och gillar de det så är det ju toppen – jag undrar bara lite när det blev så extremt åt båda hållen liksom.

   Våra måste få beyblade inom kort. Kommer också ihåg att kusinerna körde hårt med det några år. Däremot undrar jag om mina egentligen vet vad de är – de har bara hört det från barn på förskolan och fattar att det är något som snurrat. Typ. 🙂

   Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s