Halvdags-VAB, med ”lyx”? hos läkare

Usch vad tråkigt det var imorse, när Stella insåg att jag ska hämta Max tidigare idag för att gå till ögonläkare. Hon bröt verkligen ihop, hon ville förstås också med. Om så bara som sällskap.

Och ja, jag vet att hon skulle kunna vara hur skärpt och bra som helst och ge Max utrymmet. Men jag känner att ett barn som ska till läkare ska kunna få sin förälder (eller idag, sina föräldrars) fulla uppmärksamhet. Inte heller vill jag att hon ska överhöra det vi pratar med läkarna om. Max ögon är inget som är ett handikapp för honom i vardagen, och därför vet inte hon vad vi gör hos läkaren. Hon tolkar det som en rutinkontroll som hos tandläkaren eller BVC ungefär. För mig får det gärna vara så, så länge det går. Då ska hon inte höra om varken kontroller, ögondroppar, muskler/beståndsdelar och utveckling eller operationer. Vad som än blir av utav det och inte. Samtidigt är hennes nyfikenhet också bra, och visst skulle hon kunna få den lite stillad, och bli delaktig. Men nej, just nu vinner inte den delen av det. Istället vill jag ge Max de här timmarna och jag vill göra inramningen lite speciell för bara honom. Bara vi. Lite lek. En fika på ett café kanske. Uppmuntran, lekfull inramning och ja – lite lyx nästan.

20131111-123059.jpg

Men Stellas känslor förstår jag och försöker bemöta och inte vifta bort. Att för den sakens skull kunna förklara för henne är inte direkt lätt. Det var ingen rolig lämning (hemma som tur var) imorse. När jag nu hämtar så kommer jag ringa förskolan och be dem komma ut med Max så jag slipper ta det en gång till.

Hur gör ni när ni ska ta ett barn till läkare?

Om Max ögon har jag skrivit mest här, under lösen (kommentera/maila om du vill ha det).

Annonser

5 thoughts on “Halvdags-VAB, med ”lyx”? hos läkare

 1. är det läkarbesök för förkylning eller liknande har båda följt med ibland, om det är T eller H som är krasslig. Men när det är andra besök som kräver lite mer koncentration eller vad det nu kan vara så har vi inte tagit med båda. Just som du säger att kunna ge det barnet 100% uppmärksamhet.

  Gilla

 2. Sådant där är jättesvårt!! Vi har ju som du vet en hel del besök med T. Just nu två gånger i veckan. C är grymt avundsjuk och blir jätteledsen för att han inte får följa med.
  Vi har aldrig pratat så mycket om vad som sker under besöken. C har egentligen aldrig frågat, och för T är det mest roliga besök hos Bella (Autismcenter) och Jennie (logopeden). Vi har inte gjort någon grej om autismen, och barnen är så små att det ändå inte förstår om vi skulle prata om det. T:s behandlare har rått oss att inte säga något om det förrän han själv börjar ifrågasätta alla besök, men är så länge har vi undgått det. Han känner sig mest speciell och viktig som får ‘leka’ med så många roliga människor, och som dessutom får ha ett eget rum på dagis och en fröken för sig själv, ett par timmar om dagen. 🙂
  C fick följa med till logopeden en gång i våras, för att han skulle få se vad T gör där. Han tyckte inte det var så spännande, men fortsätter vara ledsen när han inte får följa med.. Svårt det där!

  Jag tycker ni gör rätt som inte gör någon stor grej av det. Och Stella verkar vara så förståndig att hon kanske förstår om ni säger att Max behöver lite extra stöd av mamma och pappa och att hon därför inte kan följa med..?

  Kram!

  Gilla

  • Ja, ni har ju verkligen den situationen – och måste ju lämna C på förskolan, den är ju alltid svår med bara ett barn (som inte är van vid det).
   Men precis, börja prata om sådant som är ”annorlunda” innebär ju bara att uppmärksamma och på ett sätt förstärka det. Onödigt.

   Ja, hon är rätt förståndig och förstår, men om hon blir ledsen så blir hon suuuperledsen (hon är den känsliga typen) och kan ”fastna” i det. När jag väl kom till förskolan och hämtade Max var hon helt fine med det. Kanske inte av förståelse dock, utan snarare att hon hade så kul. 🙂

   Gilla

 3. Hej Lisa!
  Jag läser din blogg rätt ofta och skulle gärna läsa om Max ögon och kommande Op. Om jag får såklart?

  Med vänlig hälsning, Victoria (vi sågs på wienerkondotoriet  med Ida för typ 2 år sedan)

  Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s