Med sikte mot två dygn i Istanbul

Vi kommer ju nosa lite på Istanbul när vi inleder vår långresa till Mellanöstern och Sri Lanka om (hjälp!) 6 veckor. Vi landar på torsdagskvällen, och innan vi är i stan och på hotellet (hotel Seraglio)  är det hyfsat sent. Det lär bli middag i form av att ta upp något till rummet eller möjligtvis en kebab på närmaste krypin. Fredagen har vi hel dag och kväll i Istanbul och på lördagen har vi nästan en hel dag innan vi på kvällen drar oss mot flygplatsen för ett nattflyg de 2,5 timmarna till Jordanien och Aqaba (okej, vi jobbar med den tuffa restiden mentalt – det är ju en inställningsfråga, sånt där… Och vi får väl ta en förmiddag i Aqaba till att sova lite extra.)

Så två dygn i Istanbul ger oss som sagt en liten känsla av staden, och vill vi se mer så tror jag det lämpar sig bäst som en vuxen-weekendresa och den lär om vi gillar staden säkerligen komma förr eller senare.

Två dygn med små barn i Istanbul, vad kan och bör man klämma in på den korta tiden? Man ska ju inte heller glömma att vi är där i december och att det förmodligen kommer vara rejält kallt. Långa promenadpass utomhus är därmed mindre aktuellt än att hitta ställen att mellanlanda på. Men strosa runt massor lär vi förstås göra om vädret (och geografin) tillåter, det är ändå det överlägset bästa sättet att få en känsla för en stad.

Jag har några få ”måsten” som jag vill se för att ha fått en känsla av staden. Historiska hjärtat med blå moskén, Topkapipalatset och Hagia Sofia, förstås. En båttur på Bosporen (om det finns stängda båtar…). Hamam om  Henke vill vara själv med barnen ett par timmar. 🙂
Annika gör mig även sugen på Basiliskacicternen. Sen bör vi väl kanske också ta en sväng till Grand Bazaar, även om packningen och vår fortsatta rutt inte lär tillåta några direkta inköp. Jag älskar dofterna i nya länder (ja, även när det är lukt snarare än doft) och doftintryck är något ett besök där säkerligen kommer att ge.  Topkapipalatset som sagt, och närbelägna Tea Garden/Gulhane Park med tehuset Bahcesi Tea garden ligger också på Att Kanske Göra-listan, mest inspirerad av grymma instagrammaren TravelOnTellus. Väldigt nära där vi bor för övrigt – någon verkar ha rekat bra. (Jag, förstås)

20131030-161153.jpg

Bild från TravelOnTellus instagram. Följ!

Ett måste i en ny storstad är annars minst en roof top bar, är min allmänna inställning, men frågan är om det finns någon barnvänlig? Och då menar jag kanske inte superbarnvänlig, men dit man kan gå och låta barn sitta på varsin stol med lämplig underhållning medan vi får ta en liten drink och se på härlig utsikt och få känslan, utan att bli hatade för att vi har barn med oss? Roof topen på hotell Marmara Pera kvalar kanske inte in i den klassen, och inte heller 360

Två av mina favoritbloggar (-e) har skrivit läsvärt om Istanbul – Annika i form av en grym reseguide hos Vings Värld (sid 38 här) och Towis en rejäl redogörelse om sitt besök där häromveckan. Där samlar jag inspiration!

Annonser

2 thoughts on “Med sikte mot två dygn i Istanbul

  1. Ja, missa nte Basilikacisternen, den tror jag barnen tycker är spännande och lite cool också. Åh vad jag gläds med er för denna långresan. Ska bli så kul att följa er!

    Gilla

  2. håller med, de kommer gilla cisternen, tänker att det måste ju finnas julmarknad och annat mys i dec. De har ju också ett miniland – Turkiet i minatyr men undrar om det är öppet på vintern? Såklart åka den gamla spårvagnen och kanske orkar de gå upp i Galata tornet?

    Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s