Bästa nyttiga choklad/raw-bollarna?

Många talar sig varma om att göra nyttigare chokladbollar, och jag har testat. Däremot vet jag inte om jag hittat helt hem ännu – så har ni tips på ert favoritrecept så kommentera gärna så testar jag det nästa gång!

Dessa två gjorde jag igår, och jag är en choklad-junkie så jag gillade dem bättre. Fast, morötter och ingefära är ju fräscht, även om de kändes mer nyttiga än snacksiga.

20130527-224928.jpg

Morotskakebollar (recept från Ellinorsworld, hittat hos Ett battre du)

Ingredienser (ca 20 bollar):

2 normalstora morötter, finrivna
1,5 dl mandelmjöl
1/2 tsk vaniljpulver
2krm ingefära
1tsk kanel
6 färska, urkärnade, dadlar
1tsk kokosolja
1tsk pressad citron
Riven kokos, kokosflakes, sesamfrön eller dyl.
Gör så här:
Skala och riv morötterna fint. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt. Tillsätt övriga ingredienser, inklusive de rivna morötterna.
Mixa ytterligare en stund tills dess att du får en fin och jämn smet.
Forma smeten till små bollar och rulla i riven kokos, kokosflakes, semasfrön eller liknande.
Förvara i kylen.
20130527-224936.jpg
Rawbollar – choklad
På desssa improviserade jag men ungefär:
1,5 dl mandelmjöl
6-8 dadlar
knappt 1 dl kokosflingor
smält, mörk choklad (2-3 rutor)
1,5 msk raw kakaopulver
lite kaffe (tog typ en halv, nespresso)
vaniljpulver
en nypa salt
en skvätt agavesirap
1 dl havregryn
Jag mixade det mesta, men borde ha mixat allt utom kokosflingor och havregryn och haft i detta senare. Rulla till bollar, rulla i det du gillar – kokos är ju aldrig fel, tycker jag!
Jag kan tänka mig att nötsmör (hasselnöt/mandel/jordnöt) skulle göra susen i. Och det där med att mixa dadlar som de flesta gör, det undrar jag lite kring. Det luktade liksom bränt ifrån stavmixern i köket i säkert en timme efter att jag var klar?
Idag har jag bjudit på bollarna vid två olika tillfällen och båda gångerna har alla gått åt. Jag tror bestämt de var rätt goda ändå.

20130527-224943.jpg
Jag kommer göra båda varianterna igen. Men mixa dadlarna? Döda stavmixern?

För fler recept, se kategorin Mat och Recept i högerkanten. Alla recept jag tipsar om är riktigt goda. Många är nyttiga. Men inte alla. Balansen, tänk på den!

Annonser

2 thoughts on “Bästa nyttiga choklad/raw-bollarna?

  1. Jag blandar mina hej vilt men några ingredienser är :

    Dadlar
    Kallpressad eko kokosolja
    Raw-kakao
    Goji-bär
    Spirulinapulver
    Hampapulver
    Raw-vaniljpulver
    Hasselnötter
    Mandlar
    Cashewnötter

    Jag höftar alltid….

    Goda är de 🙂

    Sen kan man göra av aprikoser, rivet apelsinskal, agave, mandlar och cashew… Gott det med!

    Gilla

  2. Jag känner ingen det där med dadlar, min stavmixer gav också vika kan man säga – det osade och jag trodde dadlarna skulle bli dess död..

    Gilla

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s