Sjöviksdagen och skolbristen i Årstadal

Idag har vårt härliga torg varit i sitt esse, då det var ”sjöviksdagen” och många av områdets boende samlades på torget. Ett helt gäng bord där folk sålde prylar, loppisälskarna torde gillat hårt (jag är dålig på sånt dock), restaurangerna sålde småtallrikar billigt (men vi körde familjelunch på Primos uteservering) och ja – allmänt drag skulle jag säga. En viss tvååring var speedad som vanligt så jag kan väl inte hävda att jag varken hann se särskilt mycket eller socialisera så mycket som jag hade velat, men en fin dag var det. Stella trivdes som vanligt som fisken i vattnet på torget – hon glider omkring och leker med alla kompisar hon springer på spontant. Idag kryddat med det bästa hon vet – ponnyridning. Lite sitta i traktor och kolla in i brandbil och sånt hanns också med för henne. Max hade den starka viljan att göra allt sånt han med, men inte riktigt tålamodet att köa och vänta på sin tur så han föll på eget grepp skulle man kunna säga.

20130512-203749.jpg

Dagens viktigaste stånd på torget var det som Skolplanerna i Årstadal hade. Stockholms kommun såväl som stadens politiker har misslyckats kapitalt med det där med stadsplanering vad gäller den ”lilla detaljen” skola. I vårt område bor enormt många barn, vilket inte är så konstigt i ett nybyggt område med närhet till stan såväl som till vatten och natur. Den gamla ”de trodde bara att äldre par skulle sälja sina villor och flytta in” håller inte, för att det inte är fallet har vi vetat i 15 år (läs: Hammarby Sjöstad), och i ett område med massor av lägenheter i storleken 4:or och 5:or har man garanterat haft familjer i åtanke. Barnen är många men förskoleplatserna är faktiskt i princip tillräckliga. Däremot har man inte förstått att ettåringar fem år senare är 6 år och redo för förskoleklass. För barnen födda 2008 till 2011 finns inte några skolplatser, utan i väntan på en större (gigantisk) permanent skola blir det någon temporär lösning. På mark som inte finns, då JM äger allt och såklart inte är sugna att släppa till minsta lilla plätt. Det finns ju bra ekonomi i att sälja lägenheter, liksom.

Det saknas skolplatser för ungefär 500 barn de närmaste fem åren. Sjukt. En fantastiskt bra debattartikel om detta kan ni läsa här, på självaste DN. Problemet är ju inte direkt något lokalt just i detta området, utan finns runt om i Stockholm (och Sverige). Det speciella för vårt område är en fantastiskt bra och duktig grupp föräldrar som har viljan att förändra. Som inte sätter sig ner och nöjer sig. Jag är enormt stolt att vara en del av det, även om min insats i det hela är ringa jämfört med många andras.

20130512-203743.jpg
Jag informerade i en timme idag. Intresset var stort, områdets boenden verkar förstå allvaret i situationen. På ett sätt som det knappt känns som att kommun, politiker och JM (ja, för det sänker värdet på lägenheterna/attraktionen i området) gjort.

En ytterst bra Kajendag, och en viktig Kajendag. Så får vi summera årets Sjöviksdagen.

Annonser

2 thoughts on “Sjöviksdagen och skolbristen i Årstadal

Ja, vad glad jag blir att du kommenterar! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s